Užívatelia osobných počítačov HP sa nemusia obávať zmeny

29.09.2011 Celý región

Bratislava 29. septembra (TASR) - Spoločnosť HP v auguste tohto roka oznámila, že jej predstavenstvo dalo mandát k analýze strategických alternatív pre svoju divíziu osobných počítačov (PSG), ktorá zahŕňa aj úvahy o možnom vyčlenení tejto jednotky, do ktorej spadá výroba osobných počítačov, do samostatnej spoločnosti odštiepením alebo inou formou oddelenia. Rozhodnutie vzbudilo značnú pozornosť užívateľov produktov spoločnosti HP. O vysvetlenie, čo presne tento krok znamená, požiadala TASR riaditeľa divízie osobných počítačov firmy pre ČR a SR Petra Kheila.

Objavilo sa množstvo informácií o budúcnosti divízie osobných počítačov vo svete aj na Slovensku. Aká je teda situácia, končí HP s touto divíziou?

Spoločnosť HP zverejnila zámer začať analýzu rôznych strategických alternatív pre divíziu Personal System Group (divízia osobných počítačov). Preferovaným riešením je pre nás odštiepenie divízie do samostatného subjektu, tzv. spin-off, ktoré by mohlo priniesť pozitíva nielen akcionárom, ale aj zákazníkom a zamestnancom spoločnosti HP. Rozhodne to ale neznamená, že HP končí s výrobou počítačov. Ročné výnosy divízie PSG predstavujú vyše 40 miliárd USD. PSG operuje vo viac než 170 krajinách sveta. Nech už bude konečná podoba divízie PSG akákoľvek, aj naďalej je a bude naším cieľom si udržať pozíciu jednotky na svetovom trhu osobných počítačov. Fakt, že vyexpedujeme viac kusov, dosahujeme vyššie výnosy a vyššie zisky ako akákoľvek iná počítačová firma, mienime rozhodne iba potvrdiť.

Na Slovensku je HP v predaji notebookov najpredávanejšou značkou, a to najmä v oblasti firemných zákazníkov. Práve táto dôvera vložená do produktov HP je zárukou obojstrannej dôvery medzi zákazníkom a HP, ktorú si plánujeme udržať a naďalej budovať. Naše produktové plány a ani dlhodobá stratégia sa nemenia. Naopak, chceme byť ešte aktívnejší v uvádzaní nových technológií na trh. Rovnako sa nezmenil ani náš vzťah s dodávateľmi technológií a obchodnými partnermi.

Trh s PC je podľa všetkého stále veľmi lukratívny. Prečo to teda vyzerá tak, že HP chce od neho postupne odstupovať odčlenením divízie PSG?

Predstavenstvo rozhodlo, že sa spoločnosť HP sústredí na riešenia pre tlač, softvér, služby, serverové systémy, riešenia pre ukladanie dát a sieťové riešenia. Pre firmu je dobré mať určitú orientáciu. PSG zase získa samostatnosť a slobodu, ktoré jej prinesú väčšiu flexibilitu, možnosti inovácie a rýchle reakcie na vývoj trhu v každom z jej cieľových segmentov. Z globálneho hľadiska vnímame pritom značný a dlhodobý potenciál budúceho rastu v tejto oblasti, hlavne na trhoch nových ekonomík.

Čo majú robiť zákazníci, ktorí majú doma počítač s logom HP?

Zákazníci sa rozhodne nemajú čoho obávať. Za svojimi produktmi si absolútne stojíme a budeme aj naďalej zaisťovať podporu pre nich aj zákazníkov. Záruky či servisná podpora tak zostávajú úplne nezmenené. Ukončená bola iba produkcia hardvéru so softvérovou platformou webOS. Aj naďalej ale budeme prichádzať s osobnými počítačmi.

Aká je budúcnosť serverov a tlačiarní? Ovplyvní zmena divízie PSG aj ďalšie časti alebo divízie HP?


Všetko bude zachované. Predstavenstvo rozhodlo, že spoločnosť HP sa sústredí na riešenia pre tlač, softvér, služby, serverové systémy, riešenia pre ukladanie dát a sieťové riešenia.

Kedy teda môžeme čakať finálne rozhodnutie ohľadne ďalšieho smerovania divízie PSG?


Po procese due dilligence, ktorý má potvrdiť oprávnenosť odštiepenia, budú jasnejšie aj prípadné dôsledky oddelenia PSG od HP. Tento proces, od rozhodnutia po implementáciu, by mal trvať približne 12 až 18 mesiacov. Rámcove rozhodnutie o budúcej štruktúre PSG však očakávame do konca aktuálneho roka.
 

Vyberte región